Loading...

Učitavanje...

067007060   ZAPOSLENJE   BESPLATNA DOSTAVA   LOYALTY CLUB   SERVIS   KAKO KUPOVATI?
pc-gamer.me

  Nazad na blog listu
Vodič za kupovinu projektora: Izbor savršenog kućnog bioskopa

  Objavljeno: 29-05-2024 21:10:58   Novosti

Vodič za kupovinu projektora: Izbor savršenog kućnog bioskopa

U ovom vodiču ćemo vam pomoći da odaberete savršen projektor za vaše potrebe.

Bilo da želite u vašem domu da napravite bioskopsko veče, gledate derbi, igrate igrice ili da držite bitne prezentacije, zaključili smo da vam treba projektor.

 

Upotrebom projektora doživjećete nezaboravno iskustvo, koje će korišćenje televizora ostaviti u prošlosti, jer sa projektorom atmosferu gledanja filmova ili utakmica podignućete na znatno višu ljestvicu.

 

Dok kada je riječ o prezentacijama, sve ono što ste prethodno trudili da pripremite kroz slajdove ili excel tabele, pomoću projektora i dodatne opreme, uspjećete da predstavite vašim slušaocima na veoma pregledan i zanimljiv način.

 

Preostaje vam samo da izaberite vaš projektor i dodatnu opremu kako biste se bolje pokazali na poslovnom polju, a kod kuće prepustili bioskopskom uživanju kakvo ste zaslužili.

 

Način rada projektora

 

Projektor je optički uređaj koji projektuje sliku na adekvatnu površinu – projektorsko platno ili zid. Većina projektora stvara sliku usmjeravajući svjetlost kroz malo providno sočivo, ali neki noviji tipovi projektora mogu da projektuju sliku direktno, korišćenjem lasera.

 

Njegova primjena je raznolika, savršen je za držanje prezentacija u firmi, nastave u školama ali i za kućne prostorije – gledanje filmova, serija, igranje igrica.

 

Koje su prednosti projektora

 

Projektori imaju nekoliko prednosti u odnosu na druge uređaje za prikaz, kao što su televizori ili kompjuterski monitori. Evo nekih od glavnih prednosti: velika slika, prilagodljivost veličini, prenosivost, bioskopski doživljaj gledanja, višenamjenska upotreba.

 

Projektori omogućavaju prikazivanje izuzetno velikih slika na zidu ili posebnom projekcionom platnu. Idealan je za gledanje filmova, sportskih događaja ili za projekcije u velikim prostorima kao što su konferencijske ili bioskopske sale.

 

Projektori se mogu prilagoditi različitim veličinama slike u zavisnosti od udaljenosti projekcije. Možete imati manju sliku za svakodnevno gledanje ili veću sliku za posebne događaje. Ovo pruža veću fleksibilnost od fiksnih veličina televizora ili monitora.

 

Većina modernih projektora je relativno prenosiva i lako se prenosi sa jedne lokacije na drugu. To ih čini idealnim za prikazivanje sadržaja na različitim lokacijama, kao što su prezentacije na poslovnim sastancima ili projekcije na otvorenom.

 

Slike sa projektora često pružaju intenzivnije i impresivnije bioskopsko iskustvo od televizora ili monitora. Velika projektovana slika i tamnija prostorija mogu da stvore imerzivniji prikaz, što je posebno korisno kada gledate filmove ili igrate video igrice. Projektor može podesiti veličinu slike tako da svi imaju jasan pogled.

 

Projektori imaju višenamjensku upotrebu i nisu ograničeni samo na gledanje filmova ili televizije. Takođe se mogu koristiti za prezentacije, edukaciju, izložbe, slajdove, igre i mnoge druge svrhe.

 

Vrste projektora

 

Tehnologija i način prikaza slike sa projektora na platno ili zid variraju. S toga se projektori mogu podijeliti na sljedeći način:

 

 1. LCD projektor – rad zasniva na LCD matricama, čime dobijate pristup izuzetno kvalitetnoj slici i visokoj rezoluciji. LCD projektori su obično nešto skuplji, ali definitivno njihov neopoziv kvalitet opravdava cijenu. Namenjeni su prvenstveno za korišćenje u manjim prostorijama.
 2. DLP projektor – za razliku od LCD projektora, DLP projektor zasniva svoj rad na upotrebi matrice ogledala, tj. on usmerava svetlost koja se dalje reflektuje na sliku. Mnogo su lakši za održavanje, kako ne koriste kolor filtere.
 3. LCOS projektor – nije previše zastupljen na tržištu, ali ga svakako vrijedi pomenuti. Ukratko predstavlja kombinaciju LCD i DLP projektora.

 

Koji projektor kupiti?

 

Projektori su dizajnirani za različite namjene. Da li tražite projektor za gledanje filmova, utakmica, igranje igrica ili prikazivanje poslovnih prezentacija? U zavisnosti od odgovora, dalje možete krenuti da gledate specifikacije. Pročitajte neke od osnovnih smernica koje vam mogu pomoći u odabiru.

 

 • Projektori za firmu

 

Kada su u pitanju projektori za firmu, treba uzeti u obzir da ćete ih najviše koristiti za prikaz Power Point prezentacija, video konferencije ili za različita izvještavanja. Zbog toga veoma je važno da projektor koji ćete kupiti ima pristojnu količinu osvijetljenosti, različite opcije za povezivanje sa laptopom ili kompjuterom.

 

Projektori za firmu često će imati malo intezivnije boje zbog prikaza u veoma osvijetljenim salama za sastanke. Tako da ovakvi projektori nisu najpogodniji za prikaz filmova u tamnim prostorijama kako prikaz boje neće biti adekvatan, ali za posao su savršeni.

 

 • Projektori za filmove

 

Ako želite na vašem projektoru da gledate filmove, trebalo bi da nabavite Full HD projektor koji je sposoban za reprodukciju velikog raspona boja. U idealnom slučaju, uključuje bioskop ili filmski režim, plus kontrole koje su vam potrebne za fino podešavanje slike za najbolje performanse.

 

 • Projektori za utakmice

 

Ukoliko volite da pratite sport i da igrate igrice trebalo bi da se okrenete ka modelima sa 4K HD rezolucijom (2.500 lumena ili više) i sa većom brzinom osvježavanja od 120 Hz koja smanjuje zamućenje pokreta prilikom pokreta na slikama. Mnogi projektori za kućnu zabavu imaju režim igre sa manjim kašnjenjem ulaza, a preporučeni iznos kašnjenja je do 16 ms.

 

5 stvari o kojima treba razmišljati kada birate projektor

 

Ukoliko ste se odlučili za kupovinu projektora obratite pažnju na veličinu projektora, udaljenost projektora od platna, rezoluciju, kontrast, osvetljenost i priključke za povezivanje.

 

Birajte veličinu projektora u zavisnosti od mjesta instalacije

 

Projektore možete pronaći u različitim veličinama. Tu su veliki vrhunski projektori namijenjeni za bioskope i velike konferencijske sale, manji projektori namijenjeni za kućne potrebe ili kancelarije. Pojavljuju se na nekim tržištima čak i oni mali projektori koji mogu da stanu u džep.

 

Da biste bili sigurni koja veličina projektora će odgovarati vašim potrebama, zapitajte se – gdje ćete postaviti vaš projektor? Ako planirate da projektor instalirate u sali za sastanke, uzmite u obzir veće projektore koji se montiraju na plafon, i nakon toga više ne pomjeraju. Dok ako ćete projektor koristiti kod kuće ili imati potrebu za njegovim učestalim pomjeranjem iz prostorije u prostoriju odlučite se ipak za manji projektor, koji je lakši za transportovanje.

 

Nemojte zanemarivati udaljenost projektora od platna

 

Iako se domet projektora (udaljenost projektora od platna) zanemaruje, ova informacija izuzetno je važna. Na primjer, većina projektora može da prikaže sliku na nekoliko metara, samo pojedini modeli imaju sposobnost projektovanja sa manje udaljenosti.

 

Standardni throw ratio projektora je 2:1, to znači da je projektor potrebno postaviti 4 metra od platna kako biste dobili prikaz slike na platnu širine 2 metra.

 

Ako želite da stavite projektor veoma blizu platna, izaberite projektor sa short throw sočivima u odnosu 0.8:1 (postavka 1.6 metara od platna za sliku prečnika 2 metra). Ukoliko ste baš ograničeni prostorom izaberite ultra short throw projektor koji možete staviti na nekih 20 centimetara od platna.

 

Međutim, ako planirate da projektor postavljate u većim prostorijama, gdje vam treba veća udaljenost od platna izaberite long throw projektor 5.7:1 (za 2 metra slike neophodna udaljenost je 11.4 metra).

 

Odnos kontrasta zadužen je za detalje

 

Kontrast predstavlja razliku između najtamnijih i najsvjetlijih djelova slike. Projektori sa visokim odnosom kontrasta (većim kontrastom) vam omogućavaju da vidite jasno definisane detalje senke, duboke nivoe crne, odajući osećaj dubine slike.

 

Pošto veća količina svjetlosti u prostoriji može da ispere razliku u kontrastu između projektora, važnije je obratiti pažnju na odnos kontrasta za projektore za kućni bioskop, nego za poslovne projektore.

 

Na primjer, to znači da je projektor za kuću treba da ima kontrast 10.000:1 (veći je raspon osvjetljenja između svjetlijih i tamnijih djelova slike), a kod poslovnih projektora kontrast 2000:1 dovoljan je zbog reflektovanja gotovo duplo veće količine svjetlosti.

 

Rezolucija utiče na kvalitet prikaza slike

 

Rezolucija se prikazuje kroz ukupan broj pixela. Uz veći broj pixela, naravno znači da dolazi prezentacija kvalitetnije slike iz projektora ispunjena detaljima. Današnji projektori isporučuju slike u velikom rasponu rezolucija – XGA, HD Ready, Full HD, 4K UHD. Iako na prvi pogled ovi akronimi deluju zbunjujuće, razmislite prvo o tome kako ćete koristiti projektor.

 

Za prezentacije na manjim ekranima projektor za XGA rezolucijom biće dobar izbor. Ako je riječ o većem ekranu, video sadržaju izaberite Full HD projektor, a za poseban multimedijalni doživljaj tu su napredniji 4K UHD projektori, koji isporučuju sliku fantastičnog kvaliteta.

 

Osvijetljenost izražava se u lumenima

 

Osvijetljenost kod projektora se mjeri kroz lumene, uz veći broj lumena dobijate svjetliji prikaz. U zavisnosti od toga da li imate prostor koji je posebno namijenjen za postavljanje projektora zavisiće i vaš odabir u pogledu osvijetljenosti.

 

Ako imate prostor gdje možete u potpunosti blokirati spoljašnu svjetlost, adekvatan tip projektora za ovu namjenu obično je veći i teži, tako da kada ga postavite na nosač na zid ili plafon bilo bi dobro da ga više ne pomjerate. Optimalna osvijetljenost iznosila bi oko 3.000 lumena.

 

Ukoliko tražite projektor za dnevnu sobu koji će služiti za prikazivanje filmova, serija, utakmica, crtanih filmova tokom dana, a pri tom ćete ga često prenositi dovoljna vam je osvijetljenost do 1.000 lumena.

 

Za svjetlije ili veće unutrašnje prostore (konferencijske sale), razmislite o traženju najmanje 4.000-6.000 lumena. Ili čak i više kako je u prostorima sa velikom količinom direktne prirodne svjetlosti teže dobiti željenu vidljivost sadržaja koji prikazujete.

 

Priključci – kako povezati projektor sa laptopom ili drugim uređajem?

 

Pored gore navedenih karakteristika, nemojte zaboraviti da je svaki projektor potrebno povezati sa svojim video izvorom. Tako da je važno da razmislite kakav ćete laptop, kompjuter, mobilni telefon ili pak neki drugi izvor medija koristiti za povezivanje.

 

Poslovni projektori obično imaju USB, VGA ulaz, ponekad i HDMI, DVI ulaz. Ako slučajno imaju ugrađenu Wi-Fi konekciju to je posebno dobro kako ćete na taj način moći direktno sa interneta da preuzmete ono što je vama potrebno, bez korišćenja kablova.

 

Kada je reč o projektorima za kućne varijatne tu se uglavnom nalaze HDMI priključci. Takođe, tu mogu biti VGA, USB portovi, kao i čitači za SD kartice. Kao dodatna pogodnost obično je prisutan i audio izlaz za povezivanje sa zvučnicima koji dodatno mogu uticati na još bolje bioskopsko iskustvo.

 

Ozvučenje je važno za filmsko iskustvo

 

Za dodatno bolji utisak prilikom gledanja filmova potrebno vam je i dobro ozvučenje, ako ga već nemate kod kuće, obratite pažnju na projektore koji imaju moćniji sistem ozvučenja. Na primjer, sa modelima snage od 30-40 W imaćete odličan kvalitet zvuka koji će vam pomoći da ispratite vaš omiljeni film ili seriju na najpotpuniji način.

 

Platno za projektor – Da li je neophodno?

 

Ako želite dobiti najbolji mogući prikaz sadržaja definitivno vam treba platno za projektor. Naravno, prvo ćete pomisliti kako je dovoljno projektor usmjeriti na zid. Međutim, nemojte to raditi. Ukoliko ste već izdvojili budžet za projektor, nemojte se odricati platna bez kojeg možete upropastiti rezultate i najboljeg projektora.

 

Površina platna za projektor je tako dizajnirano kako bi se maksimalno iskoristila i reflektovala svjetlost projektora u cilju jasnijeg prikaza slike.

 

Ako će vam platno za projektor na zidu stajati trajno, tj. imate već prostoriju namijenjenu u ovu svrhu, odaberite model koji se ne mora izvlačiti svaki put. A ako će vam zbog nedostatka prostora platno smetati, najbolje je da izaberete platno za projektor na izvlačenje.

 

Zaključak

 

Kupovina projektora je isplativa investicija jer vam pruža veliki prikaz slike, visoku rezoluciju, mobilnost i višenamjensku upotrebu. Takođe, integracija sa drugim uređajima olakšava dijeljenje sadržaja i pruža više mogućnosti za zabavu, prezentaciju i obrazovanje. Maksimalan izbor po minimalnim cijenama potražite u PC Gamer prodavnicama.

Prijavi se na newsletter i prvi saznaj za najbolje akcije & najnoviju ponudu

Prijavljivanjem na Newsletter prihvatate uslove korišćenja
 • info@pc-gamer.me
 • Ponedjeljak - Subota: 08:00H - 21:00H
 • Moskovska 159, Podgorica, Crna Gora
 • Pera Šoća, 2-3, Podgorica(City Kvart)
 • TC Bazar, 8 Blaža Jovanovića, Podgorica
 •   FACEBOOK   INSTAGRAM

Sve cijene na ovom sajtu iskazane su u eurima. PDV je uračunat u cijenu. Ne garantujemo da su sve informacije i fotografije artikala na ovom sajtu u potpunosti ispravne. Svi artikli prikazani na ovom sajtu su dio naše ponude i ne podrazumijeva se da su svi dostupni u svakom trenutku na našem lageru.