Welcome to PC-gamer Online Shopping Store !

Korpa
Šta nam donosi 8K tehnologija?

30/09/2021

Bill Mandel, predsednik Udruženja za 8K tehnologiju i potpredsjednik Samsung Istraživačkog centra u SAD-u, i Chris Chinnock, izvršni direktor Udruženja za 8K tehnologiju, predstavili su najznačajnije karakteristike 8K tehnologije, ulogu Udruženja kroz razvoj trendova i dodjelu sertifikata, kao i iniciranje povećanja dostupnog 8K sadržaja. Kompletni intervju gdje se nalazi detaljan uvid u buduće trendove 8K tehnologije moguće je pročitati ovdje.

“Samsung je lider u postavljanju trendova kada je riječ o razvoju 8K tehnologije, a 2019. osnovao je Udruženje za 8K tehnologiju, čiji je glavni cilj unapređenje i razvoj 8K standarda. Udruženje dodjeljuje i sertifikovani logo za 8K televizore i obezbjeđuje edukativne materijale za stručnjake i zainteresovane korisnike poput nedavno objavljenog rezultata istraživanja „State of the 8K Ecosystem”. Broj članova Udruženja tokom dvije godine porastao je sa 19 na 30, a neke od vodećih kompanija unutar Udruženja su Google, IMAX i Intel“, naglasili su Bill Mandel i Chris Chinnock u zajedničkom intervjuu. 

Udruženje za 8K tehnologiju postavlja standarde i kriterijume, dodjeljuje sertifikate koji korisnicima garantuju uživanje u kvalitetnom 8K sadržaju. Iz godine u godinu, kriterijumi su strožiji, a sve kako bi korisnici mogli da uživaju u potpunom trodimenzionalnom iskustvu gledanja omiljenih sadržaja. Tome doprinosi i video dekodiranje, zvuk, rezolucija, osvjetljenost, boja i povezanost koji osiguravaju najbolje performanse na velikim ekranima. Svake godine je sve veći broj sertifikovanih uređaja, a Samsung je prvi koji je predstavio cijelu liniju sertifikovanih televizora. Od avgusta 2021, na tržištu je dostupno čak 47 Samsung 8K televizora koji imaju 8K sertifikat prema podacima Udruženja za 8K tehnologiju.

Prednosti 8K tehnologije

„Većina 8K sadržaja snimljeno je 8K HDR kamerama, a prije distribuiranja sadržaja korisnicima, većina se obrađuje u 4K ili HDR rezoluciji. YouTube i Vimeo nude veliki broj 8K kratkometražnog sadržaja kojima su u fokusu priroda i putovanja, zbog čega Udruženje ima zadatak da osigura što više takvog sadržaja. Iako 8K sadržaj nije široko rasprostranjen i dostupan, prednost Samsung 8K televizora je napredna tehnologija bazirana na vještačkoj inteligenciji koja korisnicima omogućava uživanje u sadržaju koji nije 8K. Zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, Samsung 8K televizori poboljšavaju rezoluciju i kvalitet slike kako bi unaprijedili videosadržaj niskog kvaliteta na 8K nivo, poput najnovijih Neo QLED televizora“, objasnili su Mandel i Chinnock.

8K i gejming

Za ljubitelje gejminga stiže dobra vijest: „Većina igračkih konzola moći će da podrže 8K uz HDMI 2.1 pristup, a 8K gejming će takođe biti moguć uz 8K naprednu televizijsku tehnologiju. Nvidia i AMD već nude high-end grafičke kartice koje podržavaju 8K sadržaj i za igre na računarima. Ukoliko korisnici prihvate i usvoje upotrebu 8K tehnologije, to će dovesti do smanjenja troškova i kreiranja više kvalitetnog sadržaja”, izjavili su Bill Mandel i Chris Chinnock u svom obraćanju javnosti.